belépés

Felhasználónév: 

Jelszó: 


Elfelejtetted a jelszavad?

Még nem regisztráltál?
Regisztráció »

legfrissebb fotó

facebook

partnerek

turistautak.hu BOPA Hordozóbérlés - hogy senki ne maradjon otthon

Új túrák, friss információk

2013.05.14 18:16

pikkelyes pöfetegHétvégén a Virágos nyergen kirándultunk. Piknikezés közben valami fehérségre figyeltem fel a fűben. Képzeljétek, 4 darab jókora pikkelyes pöfetegre bukkantam! Másnap, miután gondosan elvittük a Bosnyák térre bevizsgáltatni, rántott gombát készítettünk belőle. Hát nem ez a gomba lesz a kedvencem, de azért ehető volt. A vargánya, galambgomba, óriás pöfeteg nagyságrendekkel jobb.

Ha ti is kedvet kaptok a gombászáshoz, itt van néhány hasznos tanács:

A gombát mindig vizsgáltassuk meg!

Még akkor is, ha biztosak vagyunk magunkban. A legtöbb budapesti piacon van gombavizsgálat, sok helyen vasárnap és hétfőn is.
Itt megtaláljátok, hogy Magyarországon hol és mikor van
szakellenőri gombavizsgálat.

Érdemes csak egyféle gombát gyűjteni, vagy több papírzacskóba pakolni a különböző fajtákat, mert ha csak egy rossz gomba is van közöttük, az egész zacskó megy a kukába.

Gombagyűjtés és gombafelhasználás szabályai:

  • A gombát mindig kosárba (kisebb mennyiséget papírzacskóba) gyűjtsük, mert műanyag dobozban, zacskóban befülled és tönkremegy.
  • Gyűjtés során az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, a gombát tönkkel együtt emeljük ki a talajból. Így a tönkön található, a határozáshoz szükséges alaktani jegyek megmaradnak.
  • Ázott, fagyott, kukac- és csigarágott, penészes, elöregedett vagy romlott gombát étkezésre ne használjuk fel.
  • Csak fiatal, egészséges, tiszta gombát szedjünk le.
  • A gombák között több ritka, kipusztuló félben lévő faj van, ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjtsük. az ismeretlen vagy általunk mérgezőnek tartott fajokat is óvjuk.

A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban:

  • Nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál.
  • Az ehető és mérgező gombák között is van olyan faj, mely húsának színe elvágva megváltozik.
  • A halálosan mérgező gyilkos galóca húsának színe is fehér marad, a hagyma és petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik.
  • Nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek.
  • Nem minden kellemes illatú és ízű gomba ehető.
  • A háziállatoknál mérgezési tüneteket nem okozó gombafaj emberre is mérgező lehet.
  • A csiga- és rovarrágott gomba is tartalmazhat méreganyagot.

Fontos tudni:

  • Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el.
  • Az elkészített gombaételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig vagy tovább.
  • A frissen szedett, megtisztított, nyers gomba vagy a kész gombás étel kizárólag mélyhűtött állapotban, mínusz 18-20 °C-on legfeljebb 1 évig tartható el.
  • Vannak olyan gombafajok, amelyek csak alaposabb, 20 perces főzés után fogyaszthatók. Erre a gombát vizsgáló szakértő mindig felhívja a figyelmet.

Forrás: https://www.kozszolgaltato.bp13.hu/ingatlangazdalkodas/lehel-csarnok/lakossagi-szolgaltatasok/
Bővebb infó: http://www.miskolcigombasz.hu/tudni_illik/a_gombagyujtes_szabalyai/

Megosztás: