belépés

Felhasználónév: 

Jelszó: 


Elfelejtetted a jelszavad?

Még nem regisztráltál?
Regisztráció »

legfrissebb fotó

facebook

partnerek

turistautak.hu BOPA Hordozóbérlés - hogy senki ne maradjon otthon

Hasznos ötletek babás kiránduláshoz

∇ Mit vigyünk magunkkal babás túrára?


 • öltözzünk rétegesen, esetleg arra is gondolva, hogy ha hidegben kell majd szoptatni, a derekunk ne fázzon
 • ha már eszik, csomagoljunk bébiételt, előkét, kanalat, innivalót, és jó sok szalvétát
 • úti pelenkázó szett - néhány pelenka, popsitörlő, krém, textilpelus (autóban remekül lehet pelenkázni)
 • váltóruha a babának, ha mégis átázott
 • üres nylonzacsi a használt pelusnak+egyéb szemétnek
 • nagy nylonzacskó - erre lehet ülni szoptatáskor (vagy pokróc)
 • kullancs elleni krém / spray
 • kullancscsipesz / kullancskanál, ha már beléd mászott a dög
 • pokróc - lehetőleg olyan, amelyiknek az alja vízálló rétegű - száraz marad, és a kullancsok se szeretik (én a Decathlonban találtam ilyet, kb. 3000Ft)
 • napolaj
 • szúnyogháló (babakocsira húzható)
 • eső elleni cucc babakocsira
 • hordozókendő - ha valahova már nem jutsz el kocsival

∇ Fortélyok (azaz hogy vegyük rá a gyereket, hogy kiránduljon)


 • ígymegígy
 • megígy

∇ Hogyan kirándul a baba?


1 - 3 hónapig : Legegyszerübben babakocsival.

Tulajdonképpen ahogy ki szabad vinni a babát a levegőre, már kisebb kirándulásra is mehetünk vele. Mi 1 hónapos korban vittük először a gyerekeinket hosszabb erdei túrára. Érdemes úgy kiválasztani az útvonalat, hogy kényelmesen bejárhassuk babakocsival, és legyen lehetőség pihenésre, pelenkázásra, etetésre útközben (bár tapasztalataim szerint ez szinte bárhol megoldható, csak kell egy jó pokróc).

3 - 6 hónapig: babakocsival vagy hordozóban (kendő, mei-tai, esetleg kenguru).

A kendő már korábban is használható, de a saját tapasztalataim azt mutatják, ilyenkor érdemes hosszabb távon kipróbálni. Ekkor már a baba stabilan tartja a fejét, ezért „ültetett” pozícióban előre vagy hátra is felköthető. A kenguru 3 hónapos kor alatt nem használható, és utána sem olyan jó a gyerek gerincének, mint a kendő vagy a Mei Tai.
A hordozást nem kedvelő babáknak (vagy szülőknek), illetve a nehézsúlyú csöppségeknek továbbra is a babakocsi ajánlott.

6 - 12 hónapig : hordozóban (vagy babakocsiban).

Ez a legjobb alkalom, hogy visszarázódjunk az igazi túrázásba! Gyermekünk már lelkes, érdeklődő, de még nem tud /akar a saját lábán gyalogolni. Ha a baba szereti a hordozót, hosszabb utakra is vállalkozhatunk (mi ilyenkor csatlakoztunk újra régi túrás társaságunkhoz kéktúrázni, illetve a Tátrába), akár 10-15 km megtehető. .
A túrába persze be kell iktatni pihenőket, ahol tudunk etetni, illetve le tudjuk tenni mozogni a kicsit.

1 - 3 éves korig : hátihordó

Ha már biztosan ül a gyerek, érdemes beszereznünk egy hátihordót. Ebben sokkal szabadabban mozoghat, mint a kendőben. Ilyenkor is lehet hosszabb túrára menni, de akad olyan gyerek, aki már önállóan gyalogolna, és ez némileg lassítja a haladást.

3 év felett: gyalog

Mindenkinek máskor jön el az az időszak, amikor már a saját lábán jön a csöppség. Ekkor válasszunk rövid, de izgalmas túrákat, ahol akad valami látnivaló. Ne riadjunk vissza a kisebb hegymászástól se, büszkeséggel tölti el a kölyköt, ha legyőzi az akadályt.

∇ Babakocsi + kirándulás - melyiket válasszam?


hamarosan jön...

∇ Hordozók, hordozókendő, Mei Tai, hátihordó


∇ Milyen a jó vázas hátihordozó?


Vázas hátihordozók

Egyes véleményekkel ellentétben a merev vázas gyerekhordozók nem egészségtelenebbek a gyermek számára a kendőnél vagy a csatos hordozóknál. Bár nem öleli át olyan szorosan a kicsik testét, egy jó minőségű vázas hordozóban a gyermek kényelmes, széles felületen ül, mintha egy fotelban utazna, ezért szinte minden gyerek szeret vele túrázni. (Nagyon fontos azonban betartani azt a szabályt, hogy csak stabilan ülni tudó gyermeket hordozzunk vázas hordozóval!).

Beállítási lehetőségek

A vázas hordozó kényelmének titka a megfelelő beállítás: fontos, hogy a hátmagasság megfelelő legyen (ha megtehetjük, érdemes olyat választani, aminek a háthossza állítható), és hogy a súly a derékpántok által a csípőre, és ne a vállunkra terhelődjön (ezt úgy is lehet ellenőrizni, hogy a vállunk és a vállheveder között legyen egy ujjnyi rés). A gyermek ülését is be kell állítani a megfelelő magasságra, és figyeljünk oda arra is, hogy ha elalszik, a párna kényelmesen támassza meg a fejét.

Melyik hátihordót válasszuk?

A vázas hordozók általában egyforma felépítésűek, a különböző márkák csak komfortfokozatukban és méretükben különböznek. Általánosságban ugyanaz igaz rájuk, mint a túrazsákokra: minél pontosabban rád lehet állítani, annál kényelmesebb lesz, ezért ez legyen a fő szempont a választásnál. Ha ennyivel nem elégszünk meg, találhatunk olyan hordozókat, melyekben pelenkázólap, víztartály, sőt, rejtett visszapillantó tükör is van, hogy ellenőrizhessük, mit művel a csemeténk a hátunk mögött. A napvédő tető is hasznos kellék a nyári melegben.

Kinek érdemes hátihordót vásárolnia?

A vázas hordozók egyetlen hátránya, hogy meglehetősen drágák, ezért elsősorban azoknak ajánljuk, akik valóban kihasználják, és sokat túráznak, utaznak, bár egyre gyakrabban lehet találkozni velük városban is – valószínűleg mert könnyebb buszra szállni vele, mint egy babakocsival.

Sára Bernadett
www.hordozoberles.hu

∇ Hasznos linkek, ajánlott oldalak


Hozzászólások a tippekhez:

 
Név:
Email cím:
Hozzászólás:
 
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Írd ide a szöveget a képről: